NASA’nın muhteşem yolculukları ve buluşlarıyla akılları doldurduğu günler çok eskidir. Çağımıza bakılmaksızın, hepimiz bilim adamlarımızın ilerleme kaydettiğini ve Galaksi’nin gizemlerine daha yakın olduklarını bilmenin heyecanını hissettik.
NASA şimdi küçük operasyonlar ile sınırlıdır ve büyük oranda özel şirketlere bağımlıdır, ancak bu, eski dergileri oturup sessizce okumak anlamına gelmiyor. Kendi gemilerini uzaya fırlatmasa bile NASA, dünyanın en önemli uzay görevlerini yerine getiren altyapı, teknoloji ve tecrübeye sahip tek kurumdur.
Sanal Gerçeklikle Mars’a Çıkıyoruz !
Biraz fazla abartılı gelebilir ama NASA, ilk insanı Mars’a göndermek için görevinde Sanal Gerçeklik teknolojisini kullanıyor. ABD hükümet ajansı aslında 1980’lerden beri VR teknolojisini kullanıyor ve kulaklıklar her zaman bugün kullandıklarımıza çok benziyor ancak VR’nin eskisinden çok daha fazla uygulaması var. Çok derin daldırma ve gerçekçilik ile çok sayıda ortamda astronot eğitimine yardımcı olabilir.
NASA Johnson Space Center’daki Hybrid Reality Lab’da yazılım direktörü olan Matthew Noyes, Hybrid Reality teknolojisinin o kadar çok ilerlediğini, bu da uzay uçuşu araştırması için paha biçilmez bir varlık olduğunu ve NASA’nın operasyonları için son zamanlarda mümkün olmayan pek çok önemli uygulamaya sahip olduğunu söylüyor;
“Bugün VR’nin çok güzel grafik performansıyla, 3D baskıda bulunan fiziksel nesnelerle birleştiririz; böylece insanlar gerçek dünyada araçları üretmek için çok ucuz olan araçları yakalayıp etkileşime girerek, sanal gerçeklikle üst üste gerçekten iyi grafik kazandıran araçlar.”
Astronotlar için VR Simülasyonu Başlıca Gereklidir
Bay Noyes’e göre, bir uzay yürüyüşü sırasında bir astronot, Dünya’da doğru eğitim almadan, uzayda çok farklı bir ağırlıkta oldukları için uzayda çok büyük maliyetli ve riskli kayıplar yaşayabilirler. VR simülasyonu ile bu eğitimler tamamen gerçekçi yapılabiliyor. Hatta eğitim sırasında uzayda ki araçlar bozulabilir ya da umulmadık bir gelişme yaşanabilir. bu nedenle VR simülasyonu çok kullanışlı.
“Bir astronotta öyle güçlü bir varlık hissi yaratma imkanı olmamıştı, onlara attığımız hayatı tehdit eden bir durumla karşı karşıya kaldıklarında hayatlarının tehlikede olduğunu hissediyorlardı. Yakalamaya çalıştığımız da buydu. Sadece bir prosedür öğrenmelerini sağlamak değil; bunlar aslında içinde oldukları duygusal duruma getirmekle ilgili, bu durumda durumuna nasıl tepki vereceğini ve mümkünse prosedürü bunun hesabına dönüştürebileceğimizi kavrayalım “dedi.
VR Teknolojisi Astronotları Sağlıklı Tutuyor
“Astronotların egzersiz yapmasına yardımcı olabiliriz. Uzaydaysa, kemik yoğunluğunu ve kas kaybını azaltmak için yaklaşık iki saat egzersiz yapmaları gerekir ve bu sıkıcı olabilir. Demans hastaları için nostaljik terapi gibi ISS ortamını, dünyanın favori koşu parkuru veya ailesinin görüntüleri ile değiştirebilirsek, Mars için bir görev için son derece yararlı olabilir. Yakında oraya gidebilmeyi umuyoruz. ”
İnsansız bir uzay aracı ve rober filosunun Mars’ı yakından incelediğini ve kırmızı gezegenden VR içeriği bile mevcut olduğunu biliyoruz.
Sanal Gerçeklik Uygulamaları için Sınır Yok
“Video oyun şirketleriyle daha iyi satış yapmak için daha doğru bir oyun yaratabiliriz, ancak bunlardan birini de halka ilham vermemize imkân verecek şekilde yaptık. Gerçekçilik açısından odaklanan şeylerden biri de ağırlıksızlık duygusu. NASA’ya, Aktif Tepki Yerçekimi Boşaltma Sistemi (ARGOS) için bir VR yeteneği üzerinde çalışan bir kardeş şubemiz var. Sıfır G’de olduğunuzu hissettirmek için bir vinç vasıtasıyla sırtınıza takılan ve vücut ağırlığınızı düşüren akıllı bir robottur. Bir VR kulaklık taktığınızda, korkulukları ISS’nin dışında hareket ettirebilirsiniz.”